1 / 1

Stacked spatial organisation with cantilevered triple gymnasium

Second place 05/2022

Awarded second place, the design by EM2N for the new Tüffenwies secondary school complex in Zurich’s Grünau district presents a compact volume in the middle of a park with sports fields characterised by dense vegetation. On a minimised footprint the spaces required develop upwards, with the cantilevered triple gymnasium as a symbolic termination and series of cascading staircases forms a social and visual centre that connects the different storeys with flexible use. For the construction, CO₂-saving materials, reused or recyclable building components and new parts that are emission-optimised, as well as a photovoltaic plant on the roof and facade were planned in erecting the building. The exhibition of the competition entries can be viewed from 11 May to 22 May 2022 on weekdays from 4 pm to 8 pm an on weekends from 2 pm to 6 pm in the Pavillon Werd, Morgartenstrasse 40 in Zurich.